Vína ozačená logem DEMETER jsou vína biodynamická.
Vína    se  zeleným   unijním   logem   jsou    BIO     vína.
Vína bez loga, jsou bez certifikace,ale vyrobená v biokvalitě.

Cullerot 2018 (CUVÉE z 8 ODRŮD) amfory 6 měsíců

Vinařství: CELLER DEL ROURE
Ročník: 2022
Zbytkový cukr: 1 g/l
Obsah kyselin: 7 g/l
Obsah alkoholu: 12,5 %
Zrání v amforách: 6 měsíců
Oblast: Valencia

Bílé suché víno vyrobené z odrůd Pedro Ximenéz 20%, Macabeo 20%, Verdil 20%, Malvasia 10%, Tortosina 10%, Chardonnay 10%, Merseguera 10% a Valensí 10%. Vinice leží v nadmořské výšce okolo 600 metrů v chráněné krajinné oblasti Fontanás de Alforins. Půda u odrůd Macabeo, Chardonnay a Verdil je čistě písčitá a u odrůd Pedro Ximenéz, Malvasia, Tortosina, Merseguera a Valensí je jílovito-vápenitá. Autochtonní odrůdy jako Tortosina a Valensí jsou velmi vzácné, protože byly objeveny jako neudržovné vinice, které Celler del Roure znovu uvedl do produktivní fáze a mají stáří okolo 35 let. Filosofie vinařství je pracovat s odrůdami, které jsou typické pro obast Valencie a rekuperace opuštěných a zapomenutých vinic je tak základem.  Hrozny se sbírají výhradně ručně do skříněk o hmotnosti 15 g. Po převozu do vinařství se hrozny odstonkují a lisují na pneumatickém lisu, kde po lehkém zatlačení zústávají slupky  4 hodiny v kontaktu s moštem, než dojde k úplnému vylisování. Každá z odrůd se lisuje zvlášť a následně plní do nerezového vinifikátoru, kde dojde k samovolnému odkalení při nízké teplotě. Fermentace pak probíhá v nerezovém tanku podobu přibližně třech týdnů. Po ukončení fermentace se smíchají jednotlivá vína v požadovaném poměru a následuje plnění do starých amfor o objemu 2800 litrů (původem ze 17 století) v tzv.podzemním vinařství https://www.youtube.com/watch?v=iAPhLN35-J0 , kde víno následně zraje po dobu 6 měsíců. Do lahví se stáčí s velmi jemnou filtrací.

Jméno Cullerot ve valenštině znamená "pulec". Má tak odkazovat na bílé víno, které původně vůbec nebylo v záměru vyrábět a které si svou cestu muselo po maliých krůčcích proklestit, aby mezi všemi, daleko běžnějšími červenými víny, vyniklo.

POPIS : víno má slámově žluté zabarvení a vysokou viskozitu. Ve vůní je čisté a svěží po ovoci jablka,broskve, limetka s jemným bylinkových nádechem(bajo monte). V chuti suché, středně plné s pěknou kyselinou, dobře vybalancované, charakterní s ovocně-grepovitou dochutí.

SNOUBENÍ S POKRMEM : plody moře, ryby, paella

OCENĚNÍ 92 bodů Robert Parker (Wine Advocate)

Copyright MAXXmarketing Webdesigner GmbH

© 2024 spanelskabiovina.cz | by PCsupport.cz s.r.o.