Vína ozačená logem DEMETER jsou vína biodynamická.
Vína    se  zeleným   unijním   logem   jsou    BIO     vína.
Vína bez loga, jsou bez certifikace,ale vyrobená v biokvalitě.

Parotet (Mando, Arcos) amfory 12 měsíců

Vinařství: CELLER DEL ROURE
Ročník: 2020
Zbytkový cukr: 2 g/l
Obsah kyselin: 6 g/l
Obsah alkoholu: 13 %
Zrání v amforách: 12 měsíců

Červené suché víno vyrobené z odrůd MANDO 80%, ARCOS 20%. Vinice leží v nadmořské výšce okolo 550 metrů a hektarový výnos nepřesahuje 2000 kg/Ha. Půda je čistě písčito-vápenitá. Hrozny se sbírají ručně do malých 15 kg beden a po odstonkování se provádí ruční třídění jednotlivých bobulí tak, aby se do procesu zpracování dostaly jen ty nejzdravější části bobulí. Následuje spontánní fermentace v nerezových tancích 20-25 dní s následnou samovolnou malolaktickou fermentací. Dalším krokem je plnění samospádem do amfor o objemu 2800 litrů, kde víno zraje 12 měsíců. Amfory jsou velmi staré, původem ze 17 století. V podzemní galerii, kde se amfory nachází, je celkem 97 amfor o objemu 2800 a 600 litrů. 20 z nich Celler del Roure zrestauroval a požívá k výrobě vína. Galerie je 8 metrů hluboko a je zde po celý rok konstantní teplota, víno tak zraje v těch nejoptimálnějších podmínkách. Amfory jsou vyrobeny z vypálené hlíny (terracota) a jejich hlavní výhodou je, že nepředávají do vína žadné aromata čí taniny, jako je tomu u dřevěných sudů. Materiál je navíc porovitý a dochází tak k mikrooxidaci, která významně ovlivnuje charakter vína při jeho zrání. Požití amfor dáva vyniknout kvalitě odrůdy jako takové a zejména odrůda MANDO, která při zrání v sudech nedávala dobré výsledky při zrání v amforách dosahuje excelentních výsledků.

POPIS : víno má třesnově červené, tmavší zabarvení a vysokou viskozitu. Vůně je výrazná, komplexní, zralé červené ovoce se prolína s jemnými balsamikovými tony a kořenitostí. Chut je plná, vyvážená, říznější-taninově bohatá, ovocná, decentně zemitá se skvělou kyselinou. Parádně a čistě udělané víno s dlouhodobým zráním v amforách s autoktonními odrůdami. Víno má velký potenciál k dalšímu nazrávání.

SNOUBENÍ S POKRMEM : steaky a tučnější maso

TEPLOTA PODÁVÁNÍ : 16°C

OCENĚNÍ : 93 bodů Robert Parker Wine Advocate 2018

Odkaz na video, kde je ukázána podzemní část vinařství s amforami : https://www.youtube.com/watch?v=keJ4Aqm2je4

Copyright MAXXmarketing Webdesigner GmbH

© 2024 spanelskabiovina.cz | by PCsupport.cz s.r.o.