Vína ozačená logem DEMETER jsou vína biodynamická.
Vína    se  zeleným   unijním   logem   jsou    BIO     vína.
Vína bez loga, jsou bez certifikace,ale vyrobená v biokvalitě.

Tinacula Blanco (PARDILLA) - amfory 3 měsíce

Vinařství: BODEGA LAS CALZADAS
Ročník: 2019
Zbytkový cukr: 0,9 g/l
Obsah kyselin: 6 g/l
Obsah alkoholu: 13,5 %
Zrání v amforách: 3 měsíce
Oblast: Ribera del Jucar

Bílé suché víno vyrobené z odrůdy PARDILLA. Bodegas Las Calzadas je vinařství, které se specializuje na výrobu vín v amforách. Začali v roce 2015, kdy v amforách, které zdědili po svém pradědečkovi vyrobili své první víno. A protože chutnalo všem lidem, kteří ho ochutnali rozhodli se začít s výrobou vína s co nejmenší intervencí a hlavně s filozofií zrání vždy v hliněných amforách. A nemohlo tomu být jinak než začít vyrábět bílé víno ze zapomenuté odrůdy Pardilla. V okolí našli opušténou vinici s touto odrůdou a podařilo se jim ji znovu uvézt do života. Vinice má stáří přiblině 70 let. V současné době mají i úplně novou vinici a jsou po 60 letech prvními vinaři, kteří tuto odrůdu v oblasti DO Ribera del Jucar vysadili. Konkrétně je to ve vinařské části Pozoamargo a vinice se jmenuje Camino Las Casas. Amfory, které používají jsou všechny získané, mravenčím úsilím, z okolních vesnic. Amfory zde totiž vždy byly tradiční pro výrobu vína, nicméně v 50 letech se zavedením modernějších technologií vinaři amforry opustli. Naštěstí spousta z nich byla v tak dobrém stavu, že se je podařilo zachránit a mohlo se v nich začít opět víno vyrábět. Název Tinacula pochází z latiny a znamená "malá nádoba (amfora)"

Na vinici se praktikuje biodynamické zemědělství. Hrozny se sbírají ručně a pečlivě třídí do malých 15 kg skříněk. Po převozu do vinařství dochází k přefermentační 4 hodinové maceraci celých hroznů a následnému lisování na ručním lisu. Vzniklý mošt pak samovolně fermentuje v amforách o objemu 2000 litrů. Po skončení fermentace dále víno zraje na kalech 3 měsíce a denně se kaly ručně promíchávají.

POPIS : víno ma slámově žluté zabarvení a vysokou viskozitu. Vůně je středně intenzivní minerálně-kamenitá, zralá broskev, líčí, citrusové plody, lehce do mandlí. V chutí je plné, důrazné, skvěla kombinace kyseliny a třísla, lehce ořechové, mandle, fíky, minerálnsot, dlouhá dochuť. Velmi originální a nevšední víno.

SNOUBENÍ S POKRMEM : těstoviny a jídla se světlými omáčkami, zralejší sýry

Copyright MAXXmarketing Webdesigner GmbH

© 2024 spanelskabiovina.cz | by PCsupport.cz s.r.o.